Quantcast
Channel: Onkologi i Sverige
Viewing all 3846 articles
Browse latest View live

Hopp om längre överlevnad för fler med lungcancer

$
0
0

Hopp om längre överlevnad för fler med lungcancer – första kombinationsbehandling med kemoterapi godkänd i EU

EU-kommissionen har godkänt Keytruda (pembrolizumab) i kombination med pemetrexed och en platinasubstans som första behandlingsalternativ vid spridd icke-småcellig lungcancer av icke-skivepiteltyp. Kombinationsbehandlingen har visat sig minska risken för död med 51 procent jämfört med enbart kemoterapi.[1] Det är den första kombinatiosbehandlingen med kemoterapi som godkänts i EU.

-Genom att kombinera pembrolizumab med kemoterapi öppnas möjligheten att erbjuda immunterapi som första behandling för ett större antal patienter med spridd lungcancer, säger Thomas Walz, medicinsk direktör för onkologi i Norden och Baltikum på MSD.

Fler får tillgång till pembrolizumab direkt

Med det nya kommissionsbeslutet kan fler patienter få tillgång till pembrolizumab redan som första behandlingsalternativ. Tidigare har majoriteten av patienter med lungcancer fått tillgång till immunterapi först när annan behandling provats utan framgång.

Möjligheten till tidig behandling gör stor skillnad för patienter. Av de patienter som får immunterapi som första behandling svarar 50 procent på behandlingen. I första linjens behandling i studien Keynote-024 var medianöverlevnaden 30 månader[2].

Av de patienter som får tillgång till immunterapi i ett senare skede av sin sjukdom svarar 20 procent på behandlingen. I andra linjens behandling är medianöverlevnaden 9-13 månader.

Signifikant bättre totalöverlevnad

Beslutet att godkänna pembrolizumab som kombinationsbehandling bygger på kliniska data från fas 3-studien Keynote-189 där båda de primära utfallsmåtten, totalöverlevnad och progressionsfri överlevnad, var signifikant bättre för patienter som fick kombinationsbehandlingen än de som fick enbart kemoterapi. Pembrolizumab är i dagsläget den enda PD1-hämmare som är godkänd för användning i kombination med kemoterapi i Europa. MSD har tidigare rapporterat huvudresultaten för Keynote-189. Läs mer här.

Hämta nyhetsgrafik om lungcancer

Om pembrolizumab
Många tumörer kan undvika immunsystemet genom en mekanism som använder det hämmande kontrollproteinet PD-1. Pembrolizumab är en humaniserad monoklonal antikropp som blockerar interaktionen mellan PD-1-receptorn och dess ligander, PD-L1 och PD-L2. Genom att selektivt binda till och blockera PD-1-receptorn återställer pembrolizumab immunsystemets naturliga förmåga att känna igen och söka upp cancerceller. Det är kroppens cancermålsökande T-celler som blir återaktiverade, eller enklare uttryckt så blockeras en mekanism som annars bromsar immunsystemet. Pembrolizumab är godkänt för behandling av vuxna patienter med:

  • avancerat (inoperabelt eller metastaserat) malignt melanom
  • lokalt avancerad eller metastaserad NSCLC efter kemoterapi då patientens tumörer uttrycker PD-L1. Patienter med mutationer i EGFR eller ALK ska även ha erhållit målstyrd behandling
  • metastaserad NSCLC med ett högt PD-L1-uttryck om patienten inte har mutationer i EGFR eller ALK
  • metastaserad NSCLC av icke-skivepiteltyp i kombination med kemoterapi om patienten inte har mutationer i EGFR eller ALK
  • recidiverande eller refraktär klassiskt Hodgkins lymfom (cHL) som inte svarat på autolog stamcellstransplantation (ASCT) och behandling med brentuximabvedotin (BV), eller som inte är lämpade för transplantation och inte svarat på BV
  • lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer som tidigare behandlats med platinabaserad kemoterapi
  • lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer som inte är lämpade för cisplatinbaserad kemoterapi och vars tumörer uttrycker PD-L1 ≥ 10 enligt metoden Combined Positive Score (CPS)
  • recidivierande eller metastaserad skivepitelcancer i huvud och hals (HNSCC) med ett högt PD-L1-uttryck och progression under eller efter avslutad platinabaserad kemoterapi

Läs mer om pembrolizumab på fass.se

[1]Den uppskattade 1-årsöverlevnaden var 69% för patienter som fick pembrolizumab plus kemoterapi jämfört med 49% för patienter som fick enbart kemoterapi.

[2] Medianöverlevnad för studien Keynote-189 har ännu inte uppnåtts då längre uppföljning krävs.

The post Hopp om längre överlevnad för fler med lungcancer appeared first on Onkologi i Sverige.


Blincyto godkänt för behandling av ALL – akut lymfatisk leukemi hos barn

$
0
0

Blincyto godkänt för behandling av ALL – akut lymfatisk leukemi hos barn

EU-kommissionen har beslutat att godkänna Blincyto för behandling av recidiverande eller refraktär
akut lymfatisk leukemi, B-ALL, hos barn från ett års ålder.

– När barn får återfall efter att ha genomgått de mest krävande behandlingar med cellgifter eller stamcellstransplantation är det oerhört värdefullt att kunna erbjuda alternativa behandlingsformer, säger docent Jonas Abrahamsson, överläkare vid Barncancercentrum på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.

Akut lymfatisk leukemi, ALL, är en aggressiv blodcancer som årligen drabbar drygt hundra personer i Sverige, de flesta är barn och ungdomar. Utan behandling har sjukdomen ett hastigt förlopp och kan leda till döden inom bara någon månad. ALL står för cirka en fjärdedel av all barncancer och är därmed den vanligaste elakartade tumörsjukdomen hos barn. Tack vare bättre diagnostik och modern kombinationsbehandling med cytostatika överlever numera närmare 90 procent av barnen som drabbas av ALL. Cirka 15 procent av de som insjuknar får dock återfall i sjukdomen. Barn som får två eller fler återfall (recidiv) eller som utvecklar refraktär sjukdom har avsevärt sämre prognos, även om de genomgår intensiv kombinationskemoterapi och allogen hematopoetisk stamcellstransplantation.

I november 2015 godkände EU-kommissionen Blincyto (blinatumomab), en bispecifik antikropp som stimulerar det egna immunsystemet att attackera leukemiceller, för behandling av vuxna med recidiverande eller refraktär akut lymfatisk leukemi. Nu har man beslutat att utvidga indikationen till att också inbegripa barn från ett års ålder. Den utvidgade indikationen innebär att Blincyto kan användas som monoterapi för behandling av pediatriska patienter från 1 års ålder med Philadelphiakromosomnegativ CD19-positiv pre-B ALL, som är refraktär eller recidiverande efter minst två tidigare behandlingar eller recidiverande efter tidigare allogen hematopoetisk stamcellstransplantation.

– Det här ger oss en ny behandlingsmetod där vi med immunterapi stimulerar barnets eget immunförsvar att angripa cancercellerna, säger Jonas Abrahamsson som också är ordförande i Svenska Barnleukemigruppen.

Den nya indikationen grundas på resultat från fas I/II-studien 205’ där 70 barn och ungdomar mellan sju månader och 17 år (medianåldern var åtta år) behandlades med den rekommenderade dosen av Blincyto. Tjugo av dessa 70 patienter (28,6 procent) uppnådde komplett remission – vilket innebär att inga tecken på cancer längre kunde upptäckas – eller komplett remission med partiell hematologisk återhämtning inom två behandlingscykler. I 17 av dessa 20 fall (85 procent) uppnåddes responsen redan under den första behandlingscykeln.

Författarna konstaterar att blinatumomab visat sig ha effekt mot leukemi hos patienter i alla åldrar och riskgrupper, även hos barn under två år och hos dem med ogynnsam cytogenetik. Vidare menar författarna att med tanke på hur kraftfulla behandlingar populationen genomgått är den andel som uppnådde komplett remission kliniskt tillfredsställande.

Resultaten har publicerats i Journal of Clinical Oncology: Phase I/Phase II Study of Blinatumomab in Pediatric Patients With Relapsed/Refractory Acute Lymphoblastic Leukemia

Om Blincyto
Blincyto (blinatumomab) är en bispecifik antikropp som binder dels till CD19, en ytmarkör på B-celler, dels till CD3 som finns på T-celler, en typ av celler som spelar en viktig roll i immunförsvaret. I de allra flesta fall uttrycker leukemicellerna hos B-ALL-patienter CD-19. Blincyto kopplar ihop leukemicellen med T-cellen vilket leder till att T-cellerna stimuleras att attackera de CD19-positiva leukemicellerna.

Blincyto erhöll år 2015 ett villkorat godkännande baserat på fas II-studierna Study ‘206respektive Study ‘211, men tidigare i år beslutade EU-kommissionen om fullständigt marknadsföringstillstånd baserat på de starka överlevnadsdata som Blincyto uppvisat i fas III-studien TOWER. I denna framkom att den totala överlevnaden (OS = Overall Survival) för patienter som behandlades med Blincyto var nästan det dubbla mot den grupp som fick cellgifter, 7,7 månader jämfört med 4,0 månader i median.

Resultaten av Study ‘206 har publicerats i Journal of Clinical Oncology: Phase II Trial of the Anti-CD19 Bispecific T Cell–Engager Blinatumomab Shows Hematologic and Molecular Remissions in Patients With Relapsed or Refractory B-Precursor Acute Lymphoblastic Leukemia

Resultaten av Study ‘211 har publicerats i the Lancet: Safety and activity of blinatumomab for adult patients with relapsed or refractory B-precursor acute lymphoblastic leukaemia: a multicentre, single-arm, phase 2 study

Resultaten av TOWER-studien har publicerats i New England Journal of Medicine: Blinatumomab versus Chemotherapy for Advanced Acute Lymphoblastic Leukemia

Om Study 205’
Study ‘205 utvärderade säkerhet och effekt av Blincyto i en fas 1/2 öppen, multicenter, enarmad studie hos 93 barn med Ph- recidiverande eller refraktär pre-B ALL (refraktär eller recidiverande efter minst två tidigare behandlingar eller vid återfall efter allogen hematopoetisk stamcellstransplantation, eller refraktär mot andra behandlingar och med över 25 procent blaster i benmärgen).

Det primära effektmåttet i fas I-delen var maximalt tolererad dos (MTD = Maximum Tolerated Dose) definierad som den dos vid vilken en eller färre än sex patienter fick dosbegränsande biverkningar (DLT = Dose-Limiting Toxicity). Sekundära effektmått inkluderade farmakokinetik och förekomst av biverkningar.

Det primära effektmåttet i fas II-delen var andelen patienter som uppnådde komplett remission inom två behandlingscykler. Sekundära effektmått inkluderade förekomst av biverkningar, andelen patienter som genomgick allogen hematopoetisk stamcellstransplantation efter behandling med blinatumomab, återfallsfri överlevnad (RFS = Relapse-Free Survival) och total överlevnad (OS = Overall Survival). MRD-respons och komplett MRD- respons var explorativa effektmått i båda faserna (MRD = minimal kvarvarande sjukdom, Minimal Residual Disease).

Blincyto administrerades som en kontinuerlig intravenös infusion. Den rekommenderade dosen för denna studie bestämdes till 5 μg/m2/dag dagarna 1–7 och 15 μg/m2/dag dagarna 8–28 i cykel 1 följt av två veckor utan Blincyto. Därefter gavs 15 μg/m2/dag dagarna 1–28, följt av två veckor utan Blincyto. Dosjustering till följd av biverkningar var möjlig. Patienter som svarade på Blincyto men senare fick återfall hade möjlighet att behandlas med Blincyto igen.

Bland de 70 patienter som behandlades med den rekommenderade dosen var medianåldern åtta år (intervall: sju månader till 17 år), 40 av 70 (57,1 procent) hade genomgått allogen hematopoetisk stamcellstransplantation innan de fick Blincyto och 39 av 70 (55,7 procent) hade refraktär sjukdom. Det genomsnittliga antalet behandlingscykler var 1,5.

20 av 70 patienter (28,6 procent) uppnådde komplett remission (CR = Complete Response) eller komplett remission med partiell hematologisk återhämtning (CR/CRh* = Complete Response with partial Hematologic recovery) inom två behandlingscykler. I 17 av dessa 20 fall (85 procent) uppnåddes responsen under den första cykeln.

Biverkningarna hos barn som behandlades med Blincyto liknade väsentligen dem som setts hos vuxna patienter. De vanligaste rapporterade allvarliga biverkningarna var pyrexi (11,4%), febril neutropeni (11,4%), cytokinfrisättningssyndrom (5,7%), sepsis (4,3%), CVK-relaterad infektion (4,3%), överdosering (4,3%) konvulsioner (2,9%), andningssvikt (2,9%), hypoxi (2,9%), lunginflammation (2,9%) och multiorgansvikt (2,9%). För mer uttömmande information om bland annat säkerhet, se internationellt pressmeddelande (på engelska).

The post Blincyto godkänt för behandling av ALL – akut lymfatisk leukemi hos barn appeared first on Onkologi i Sverige.

Merkelcellskarcinom “SVF-tänk” och optimerad behandling

Underlag för organiserad PSA-testning på remiss

$
0
0

Underlag för organiserad PSA-testning på remiss

Regeringen har avsatt 8,4 miljoner kronor för att landstingen ska påbörja arbetet med att göra PSA-testningen mer strukturerad och jämlik. RCC kommer betala ut medlen till de landsting som vill delta i arbetet. Nu går ett underlag ut på remiss.

RCC har i uppdrag att ta fram ett underlag för hur strukturerad PSA-testning kan organiseras. Avsikten är att landstingen ska kunna utgå från detta underlag när de gör sina förstudier och handlingsplaner. Underlaget är nu ute på remiss och synpunkter tas emot till och med 30 september.

Möte för att fastställa underlaget

Remissynpunkterna kommer diskuteras vid ett möte den 8 oktober.
Då får även landstingen tillfälle att resonera om vilka möjligheter det finns att samarbeta i frågorna.

Ola Bratt
Ola Bratt

– Vi hoppas att alla landsting vill delta i mötet och att både tjänstemän, politiker och andra berörda yrkesgrupper blir representerade, säger Ola Bratt som leder det nationella arbetet.

– Om vi får en bred uppslutning och lyckas få enighet är förutsättningarna goda för att på sikt nå en jämlik vård i hela Sverige när det gäller tidig diagnostik av prostatacancer.

Läs mer HÄR

The post Underlag för organiserad PSA-testning på remiss appeared first on Onkologi i Sverige.

Nytänkande när Bea Szenfeld formger Cancerfondens rosa band

$
0
0

Nytänkande när Bea Szenfeld formger Cancerfondens rosa band

Modedesignern Bea Szenfeld, känd för bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnkes nobelfestklänning, designar årets rosa band från Cancerfonden. Det rosa bandet är format som en stege och, nytt för i år, tillverkat i slitstarkt papper. Rosa Bandet-kampanjen genomförs under oktober för sextonde året i rad.


Bea Szenfeld, Cancerfondens Rosa Bandet-designer 2018. Fotograf: Ea Czyz

– Uppdraget att formge årets rosa band gör jag för min mamma och alla andra som drabbas av cancer på ett eller annat sätt. För mig är stegen en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus, säger Bea Szenfeld.

Under oktober månad väljer många att engagera sig i Rosa Bandet-kampanjen. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till svensk cancerforskning och att sprida kunskap om cancer. Rosa Bandet-kampanjen genomförs för att bidra till Cancerfondens vision om att besegra cancer. I år, när kampanjen som vanligt genomförs tillsammans med privatpersoner, företag och organisationer, sker det i samarbete med en experimentell designer.

– Vi är stolta över att Bea Szenfeld med sitt kreativa uttryck och med sin personliga erfarenhet av cancer i familjen vill vara med och bidra i årets Rosa Bandet-kampanj, för att färre ska drabbas och fler överleva. Det är bara tillsammans vi kan besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Om årets Rosa Bandet-designer

Årets formgivare Bea Szenfeld är känd för sina konstnärliga kreationer i ovanliga material och sammanhang, på gränsen mellan kläder och modern konst. Bea föddes 1972 i Polen, och flyttade som barn till Göteborg. I dag bor hon i Stockholm där hon driver sitt modehus under eget namn. Hennes plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Tillsammans med Naim Josefi skapade hon kulturminister Alice Bah Kuhnkes omtalade klänning till Nobelfesten 2017.

Fakta om bröstcancer i Sverige

* Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor

* Närmare 8 000 kvinnor får varje år bröstcancer

* Cirka 50 män får årligen bröstcancer

* I dag överlever 8 av 10 kvinnor som drabbas av bröstcancer

* Varje år dör cirka 1 400 kvinnor av spridd bröstcancer

* Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Källa: Cancerfonden

Pris och försäljningsställe

Cancerfondens rosa band kostar 40 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden. Cancerfondens rosa band säljs från 17 september på ICA, Apotek Hjärtat och XXL och från 24 september på Lindex.

The post Nytänkande när Bea Szenfeld formger Cancerfondens rosa band appeared first on Onkologi i Sverige.

Bättre prevention, behandling och samlad vård för patienter med lymfödem

$
0
0

Bättre prevention, behandling och samlad vård för patienter med lymfödem


Akademiska sjukhuset tar ett samlat grepp om patienter med lymfödem. I satsningen ingår bland annat screening av riskgrupper, förbättrad patientinformation och inrättande av multidisciplinära team.

Från och med i höst tar Akademiska sjukhuset ett samlat grepp om patienter med lymfödem. I satsningen ingår bland annat screening av riskgrupper och tydlig information tidigt om symtom och vart man ska vända sig vid känningar. Likaså att patienterna erbjuds bedömning och råd om behandlingsalternativ av multidisciplinära team.

– Syftet med satsningen är framförallt att patienterna ska känna sig tryggare genom att tidigt få information om symtom och vart man ska vända sig. Vi stärker också omhändertagandet genom att samla kompetens på mottagningen där patienterna erbjuds bedömning och vård av multidisciplinära team, säger Maria Rydevik Mani, plastikkirurg på Akademiska sjukhuset, specialiserad inom bröstcancerrekonstruktion och lymfödem och en av initiativtagarna.

Lymfödem innebär att lymfvätska dämts upp och omvandlas till fett som leder till en kraftig svullnad som både kan vara smärtsam och begränsa rörligheten. Det är en relativt vanlig komplikation efter bröstcancerkirurgi och strålning, då man tagit bort lymfkörtlar i armhålan. Lymfödem kan även uppstå i armar eller ben efter exempelvis behandling för malignt melanom, gynekologisk cancer eller trauma.

Behovet av mer samlad kompetens och stärkt information till patienter med lymfödem uppdagades i samband med en översyn av vården för patienter med bröstcancer, den största patientgruppen. Maria Rydevik Mani nämner som exempel att läkare som utreder och tar ställning till kirurgisk behandling nu kommer att arbeta samordnat med multidisciplinära team, där lymfterapeuter ingår. Detta för att stärka och effektivisera vården av dessa patienter.

Satsningen ligger i linje med sjukhusets uppdrag att bygga upp en samlad specialiserad rehabilitering och utveckla sjukhusets cancerrehabilitering.

Det gångna året har flera arbetsgrupper med medlemmar från olika yrkeskategorier och verksamhetsområden vid sjukhuset arbetat parallellt inför denna lymfödemsatsning. Grupperna har fokuserat på lymfödemprevention vid cancerbehandling, urval av patienter som bör screenas, patientinformation, mikrokirurgiska ingrepp och forskningsprojekt. I arbetet har även patientföreningar deltagit.

FAKTA: Sjukhusövergripande satsning på patienter med lymfödem

  • Screening av patienter som riskerar att utveckla lymfödem.
  • Bättre och tydligare information tidigt om symtom och vart man ska vända sig när man får känningar.
  • Bedömning och förslag på behandling (traditionell eller mikrokirurgi) av multidisciplinära team på lymfödemmottagning.
  • Webbsida för patienter med lymfödem.
  • Regelbundna informationsträffar som hålls av lymfterapeuterna kvällstid i samarbete med patientorganisationer.

The post Bättre prevention, behandling och samlad vård för patienter med lymfödem appeared first on Onkologi i Sverige.

Oncotype DX kan ge tillräcklig vägledning vid beslut om adjuvant behandling med cytostatika vid bröstcancer

$
0
0

Oncotype DX det enda genprofiltestet vid bröstcancer som kan ge tillräcklig vägledning vid beslut om adjuvant behandling med cytostatika

En uppdaterad utvärdering av genexpressionsbaserade tester för kliniskt bruk har publicerats av tyska Institute for Quality and Efficiency in Healthcare (IQWiG). Här framgår att Oncotype DX, baserat på resultat från studien TAILORx, är det enda genprofiltest vid bröstcancer som kan ge tillräcklig vägledning vid beslut om adjuvant behandling med cytostatika. Ett besked från tyska samarbetsorganet Federal Joint Committe (G-BA) om subvention av denna typ av genprofiltester förväntas i slutet av 2018.

Genomic Health meddelar att det tyska Institute for Quality and Efficiency in Healthcare (IQWiG) har publicerat en uppdaterad utvärdering (1) av genprofiltester vid bröstcancer. I deras analys, baserat på resultat från studien TAILORx (2), sammanfattas att ett genprofiltest vid bröstcancer, i form av testet Oncotype DX (Oncotype DX Breast Recurrence Score), kan ge vägledning om beslut om cytostatika behövs eller inte som adjuvant behandling hos patienter med tidig nodnegativ, hormonkänslig och HER2-negativ bröstcancer.

IQWiGs tekniska utvärdering ligger till grund för beslut om subvention från det tyska samarbetsorganet Federal Joint Committe (G-BA). Ett beslut från G-BA om subvention av genexpressionsbaserade tester vid bröstcancer förväntas i slutet av 2018.

– Denna utvärdering från IQWiG är ett viktigt erkännande av värdet av genprofiltestning med Oncotype DX. Vår förhoppning är att de tiotusentals patienter som diagnostiseras med bröstcancer i Tyskland varje år nu är ett steg närmare att få tillgång till testet om det blir subventionerat, vilket redan är fallet i många länder, till exempel i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Schweiz. Vi ser fram emot tyska G-BAs beslut om subvention senare i år, samtidigt som vi fortsätter att se den effekt studieresultaten från TAILORx visat i klinisk praxis runt om i världen, säger Torsten Hoof, vice vd, Genomic Health globalt.

IQWiGs slutsats baseras på resultat från TAILORx, som är den största randomiserade adjuvanta bröstcancerstudie som någonsin genomförts. Den publicerades nyligen i The New England Journal of Medicine. TAILORx är en oberoende studie, genomförd av National Cancer Institute (NCI) i USA, som har följt 10 000 kvinnor med tidig nodnegativ, hormonkänslig och HER2-negativ bröstcancer under i genomsnitt nio år.

Långtidsresultat från studiens TAILORx där genprofiltest med Oncotype DX (Oncotype DX (Oncotype DX Breast Recurrence Score) studerats, visar att merparten av kvinnor med tidig bröstcancer inte har någon signifikant nytta av behandling med cytostatika efter operation, samtidigt som behandlingen kan vara livsavgörande för en viktig minoritet av kvinnor. Testet kan minska både över- och underbehandling med cytostatika (2).

Om tidig bröstcancer och Oncotype DX

Oncotype DX är det enda genprofiltestet som är validerat för att förutse risken för återfall vid tidig bröstcancer och sannolikheten för att behandling med cytostatika har effekt för att skydda mot återfall. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i Europa (3). Cytostatika ges ofta rutinmässigt, samtidigt som forskning visar att endast en minoritet av patienter med tidig bröstcancer verkligen har nytta av behandlingen (4, 5).

Oncotype DX är framtaget för att ge information om den individuella biologin bakom varje patients bröstcancer, och därmed underlätta kliniska beslut om behandling med potential att spara kostnader för sjukvården. Data från flera och omfattande observationsstudier av Oncotype DX i klinisk praxis visar att det kan minska antalet kvinnor som behöver genomgå onödig cytostatikabehandling med upp till 60 procent (6).

Värdet av detta genprofiltest är uppmärksammat av hälso- och sjukvården i hela Europa och Oncotype DX finns med i alla viktiga internationella kliniska riktlinjer som S:t Gallen, ESMO, NICE, ASCO ochNCCN. Efter att NICE (National Institute for Health and Care Excellence) i Storbritannien utvärderat och tagit fram riktlinjer har testet använts i hela landet. I Frankrike finns Oncotype DX tillgängligt via en speciell finansieringslösning för genprofiltester. Ytterligare länder i Europa där testet hittills är subventionerat är Schweiz, Irland, Grekland och Spanien. Oncotype DX är en av flera genprofiltester på marknaden. En studie från 2016 som analyserat samma tumörprov hos patienter med bröstcancer med var och en av fyra olika tester visar stor variation. Av de fyra testen i studien överensstämde svaren endast hos 32 procent av patienterna, vilket återspeglar det faktum att dessa tester mäter olika genegenskaper och att de sinsemellan inte är utbytbara (7).

För mer information om Oncotype DX se https://www.oncotypeiq.com/

Om Genomic Health

Genomic Health, Inc. (NASDAQ: GHDX) är världens ledande leverantör av genexpressionsbaserade diagnostiska tester för att optimera vård av patienter med cancer, men också adressera överbehandling, ett av de största problemen i sjukvården idag. Med sin Oncotype IQ Genomic Intelligence Platform använder företaget sin ledande expertis inom området och har kapacitet att överföra stora mängder genetiska tester för att användas som ett värdefullt stöd i klinisk praxis vid diagnos, val av behandling och uppföljning. Oncotype IQ är namnet på företagets produktportfölj som består av olika genprofiltester och tjänster. Företagets marknadsledande produkt, Oncotype DX, är genexpressionsbaserade tester som hittills har använts för att vägleda vid beslut av behandling av mer än 900 000 patienter med cancer över hela världen. Genomic Health utökar sin produktportfölj för att inkludera ytterligare tester via kroppsvätskor eller av vävnader, inklusive det nyligen lanserade testet Oncotype DX, AR-V7 Nucleus Detect test. Genomic Health har sin bas i Redwood City, Kalifornien, med internationellt huvudkontor i Genève, Schweiz.

För mer information, besök www. www.genomichealth.com och följ bolaget på Twitter: @GenomicHealthFacebookYouTube och LinkedIn.

Referenser

1. IQWiG. 2018-09-05, press release, Biomarker tests in breast cancer: New study data indicate advantage for certain patients, TAILORx: first study with sufficient observation period for the benefit assessment, https://www.iqwig.de/en/press/press-releases/biomarker-tests-in-breast-cancer-new-study-data-indicate-advantage-for-certain-patients.10059.html

2. Sparano JA et al, N Engl J Med, 2018; 379:111-121, Adjuvant Chemotherapy Guided by a 21-Gene Expression Assay in Breast Cancer, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1804710

3. Ferlay J et al, Cancer incidence and mortality patterns in Europe: estimates for 40 countries in 2012, Eur J Cancer. 2013; 49:1374-403, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23485231

4. Paik S et al, J Clin Oncol, 2006; 24: 3726-2734, Gene expression and benefit of chemotherapy in women with node-negative, estrogen receptor-positive breast cancer, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16720680

5. Early Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group (EBCTCG) et al, Lancet, 2012; 379:432-444, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61625-5/abstract

6. Loncaster J et al, Impact of Oncotype DX breast Recurrence Score testing on adjuvant chemotherapy use in early breast cancer: Real world experience in Greater Manchester, UK, Eur J Surg Oncol 2017; 43:931-937,https://www.ejso.com/article/S0748-7983(17)30037-9/abstract

7. Bartlett JM et al, Comparing breast cancer multiparameter tests in the OPTIMA prelim trial: no test is more equal than the others. J. Natl. Cancer Inst. 2016; 108,1-9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5939629/

The post Oncotype DX kan ge tillräcklig vägledning vid beslut om adjuvant behandling med cytostatika vid bröstcancer appeared first on Onkologi i Sverige.

Article 0

$
0
0

Immunterapi i klinisk vardag – kongressnytt och falldiskussioner

MSD arrangerar ett heldagsmöte med fokus på kliniska frågeställningar rörande immunterapi: nyhetsuppdateringar från kongresser och diskussioner i mindre grupper baserade på patientfall.
Tid och plats: Tisdagen den 13 november kl. 10.00 – 16.30 på Clarion Hotel Sign i Stockholm (nära Centralstationen).

Program, mer information och anmälan: msd.se/immunterapi2018
För frågor, vänligen kontakta: ami.albihn@merck.com

The post appeared first on Onkologi i Sverige.


Hopp om mer exakt bild av prostatacancer

$
0
0

Dagens diagnostik har brister som är en förklaring till oförändrad dödlighet i prostatacancer, den tumörsjukdom som dödar flest män. Nu knyts förhoppningar till att digital bilddiagnostik ska bidra till en mer exakt bild av sjukdomen och samtidigt minska behovet av vävnadsprov. Källa:Sten Erik Wreile-Jensen, LIFe-time.se

The post Hopp om mer exakt bild av prostatacancer appeared first on Onkologi i Sverige.

Ändrad arbetsfördelning gav prostatacancerpatienter fem veckors kortare väntan

$
0
0

Ändrad arbetsfördelning gav prostatacancerpatienter fem veckors kortare väntan


Att kontaktsjuksköterskorna Eva-Britt Walther och Margareta Höög numera ger diagnosbesked och bokar återbesök har påverkat väntetiderna rejält.

När kontaktsjuksköterskorna på urologen i Östersund tog över arbetsuppgifter från läkarna blev tiden mellan prostatabiopsi och behandlingsbeslut fem veckor kortare. Teambuilding och gemensamt ansvar gav resultat.

Sjuksköterskan Margareta Höög minns hur hon och hennes arbetskamrater hade det på jobbet för bara ett och ett halvt år sedan. Då kunde det ta mycket lång tid för en man som sökte på hälsocentralen för prostatabesvär tills han fick en diagnos.

– Och då handlade det om högriskpatienterna, säger Eva-Britt Walther.

De två är kontaktsjuksköterskor på urologmottagningen vid Östersunds sjukhus och har länge varit bekymrade över de långa väntetiderna inom urologin. Det var även deras verksamhetschef för kirurgin, Anna Warg.

I januari 2017 sammankallade hon hela personalkedjan – primärvårds- och inskrivningspersonal, undersköterskor, sjuksköterskor, sekreterare, urologer, patologer, röntgenläkare, operationskoordinatorer, laboratoriepersonal – till en rad möten för att identifiera problemet. Några representanter för patientföreningen deltog också.

– Vi höll på i många veckor och det var mer eller mindre närvaroplikt. Och i stort sett alla bidrog. Det var högt och lågt, gnäll och konstruktiva idéer, visioner och detaljer om vartannat, säger Margareta Höög och berättar om de jättestora ark fyllda med post it-lappar med problem och förslag till lösningar som satt upptejpade på väggen i konferensrummet under de här veckorna.

De delade så småningom in sig i grupper arbetade vidare med de förslag som kommit fram. Instruktionen var tydlig: Slutför er idé! Och det blev Margareta Höögs och Eva-Britt Walthers uppgift att planera hur detta skulle gå till.

Läs hela artikeln om vad de gjorde för att korta väntetiderna med fem veckor

The post Ändrad arbetsfördelning gav prostatacancerpatienter fem veckors kortare väntan appeared first on Onkologi i Sverige.

CHMP ger positivt utlåtande om Alunbrig (brigatinib) för behandling av ALK-positiv icke-småcellig lungcancer

$
0
0

CHMP ger positivt utlåtande om Alunbrig (brigatinib) för behandling av ALK-positiv icke-småcellig lungcancer
Den Europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté för humanläkemedel, CHMP, har gett ett positivt utlåtande om Alunbrig (brigatinib) för behandling av vuxna med ALK-positiv icke-småcellig lungcancer (NSCLC) som tidigare fått standardbehandling (crizotinib). Utlåtandet baseras på resultat från ALTA studien där behandling med Alunbrig (brigatinib) 180 mg, resulterade i ett tumörsvar (objektiv respons rate, ORR) på 56 procent och en progressionsfri överlevnad på 16,7 månader i median (1). 

ALK-positiv lungcancer är en relativt sällsynt form av lungcancer och kan som andra former av lungcancer vara svårbehandlad. Till skillnad från en stor andel lungcancerfall drabbar ALK-positiv lungcancer ofta människor i yngre åldrar och som i många fall aldrig har rökt.

Vid ALK-positiv lungcancer har det uppstått en genetisk avvikelse (rearrangemang) genom att ALK-genen bytt delar med en annan gen, vanligtvis EML4, med följd att det bildats ett abnormt protein som driver på tumörens tillväxt. Alunbrig (brigatinib) är en tyrosinkinashämmare (TKI) som blockerar ALK-proteinet och dämpar därmed cancercellernas tillväxt, vilket fördröjer sjukdomens förlopp.

– Det finns ett stort behov av nya behandlingsalternativ för ALK-positiva lungcancerpatienter. Resistensutveckling mot läkemedel associerat med sjukdomsprogress är ett stort problem för denna grupp svårt sjuka patienter. Det positiva utlåtande om Alunbrig (brigatinib) från CHMP är därför ett viktigt steg framåt i att få tillgång till fler effektiva behandlingsalternativ. Det är mycket välkommet med en ALK-hämmare som förlänger den progressionsfria överlevnaden ytterligare och då ett betydande antal av patienterna även utvecklar hjärnmetastaser under behandling med crizotinib, så är Alunbrigs positiva effekt på CNS extra intressant, säger Simon Ekman, docent och överläkare vid Tema Cancer, Karolinska Universitetssjukhuset.

Det positiva CHMP utlåtandet baseras på resultaten från en global randomiserad fas II studie (ALTA) med 222 patienter. Resultaten visar att Alunbrig (brigatinib) i dosen 180 mg krympte tumörerna med 56 procent hos patienter med avancerad eller metastaserad ALK-positiv icke-småcellig lungcancer, vars tumör inte längre svarar på behandling med crizotinib. Alunbrig (brigatinib) visade sig även ha en god effekt på hjärnmetastaser; behandlingen krympte hjärnmetastaserna hos 67 procent av de patienter som hade mätbara metastaser vid studiestarten. Tiden till att sjukdomen progredierade var 16,7 månader (median). Mediantid för total överlevnad var 34,1 månader.

Alunbrig (brigatinib) tas i tablettform en gång om dagen (1).

 

För mer information, vänligen kontakta

Helene Stridh, medicinsk rådgivare, helene.stridh@takeda.com, +46 70 666 1927

Henry Werner, Communication Director Nordics & Baltics, henry.werner@takeda.com, +46 8 731 28 00, +49-(0)151-55 13 10 87

Läs det engelska pressmeddelandet i sin helhet här.

För mer information vänligen besök: www.ema.europa.eu/ema/, www.takeda.se eller www.takeda.com

Referenser

1. European Medicines Agency. CHMP: Available at http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/004248/smops/Positive/human_smop_001365.jsp&mid=WC0b01ac058001d127 September 21, 2018.

2. Cancer Incidence in Sweden 2015. Socialstyrelsen 2015 (www.socialstyrelsen.se/publikationer2017)

3. Lungcancer, Nationellt vårdprogram, 2.0, 2018-08-21, s 13 4. Cancerfondsrapporten 2017, del 1 – Lungcancer, s 45 5.Lungcancer, Nationellt vårdprogram, 2.0, 2018-08-21, s 97

SE/BRIG/0918/0008

The post CHMP ger positivt utlåtande om Alunbrig (brigatinib) för behandling av ALK-positiv icke-småcellig lungcancer appeared first on Onkologi i Sverige.

Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska

$
0
0

Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska
I september inleds en stor nordisk studie vars främsta mål är att med hjälp av pet-kamera se vilken typ av bröstcancer patienten har och därmed kunna anpassa behandlingen mer individuellt. Forskarna använder en metod som utvecklats vid Uppsala universitet och pet-centrum på Akademiska sjukhuset som gör det möjligt att upptäcka om kvinnan har så kallade HER2-positiva metastaser.

Effektivare diagnostik av bröstcancer utan biopsier är målet för en nordisk studie ledd från Akademiska. Forskarna använder pet-kamera och ett nytt spårämne.

– Sedan 2015 har vi gjort två mindre studier på Akademiska sjukhuset med drygt 20 patienter som visat mycket lovande resultat. Om vi kan visa att metoden fungerar storskaligt kan den snabbt bli en ny standard i världen. Det skulle innebära att många bröstcancerpatienter kan slippa besvärliga biopsier, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik, som driver studien tillsammans med Jens Sörensen på pet-centrum.

Hos patienter med så kallad HER2-postiv bröstcancer finns en stor mängd av proteinet HER2 på ytan av cancercellerna. Koncentrationen av proteinet avgör hur aggressiv sjukdomen är.

– Sedan några år finns läkemedel som är effektiva mot just HER2-positiv bröstcancer. Men för att välja behandling är det oerhört viktigt att veta om kvinnan har så kallade HER2-positiva metastaser och hur mycket HER2-protein som finns på cellytan. En fördel med vår nya metod är att man slipper ta vävnadsprover för att få svar, undersökningar som kan upplevas obehagliga och vi kan dessutom kartlägga alla tumörer i kroppen vid ett och samma tillfälle, säger Henrik Lindman.

Den nya pet-metoden innebär att man använder ett litet protein/spårämne, en så kallad affibody, som kopplas till radioaktivt Gallium på pet-centrum vid Akademiska sjukhuset. Proteinet fungerar som målsökare och fäster vid HER2-proteinet. Proteinet sprutas in i ett blodkärl och transporteras vidare till resten av kroppen. När det fastnar i vävnader med mycket av HER2-protein kan pet-kameran läsa av radioaktiva signaler.

FAKTA: Bröstcancerstudien Affibody-3

  • Klinisk, nordisk studie ledd från Akademiska sjukhuset.
  • Totalt inkluderas 120 kvinnor vid 7-8 sjukhus i Sverige, Danmark och Finland.
  • Patienterna skall ha HER2-positiv, eller gränsfall till HER2-positiv, bröstcancer med spridning i kroppen alternativt enbart i bröstet
  • Syftet är att med hjälp av ett radioaktivt märkt spårämne, affibody, och pet-kamera se om patienterna har HER2-positiva tumörer, vilket har stor betydelse för valet av behandling.
  • Spårämnet som används är ett litet veckat protein kallat affibody, som utvecklats av Affibody AB i samarbete med forskare på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Proteinet fungerar som målsökare och fäster vid HER2-proteinet vilket signaleras till pet-kameran.

Mer information:

Henrik Lindman, överläkare på Akademiska sjukhusets cancerklinik, tel: 018-611 91 42 eller 070-688 48 78, e-post: henrik.lindman@igp.uu.se

Jens Sörensen, läkare på pet-centrum, Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 06 09, e-post; jens.sorensen@akademiska.se

 

The post Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska appeared first on Onkologi i Sverige.

Nytt sätt att blockera cancercellens förmåga att reparera sin arvsmassa vid strålningsterapi

$
0
0

Nytt sätt att blockera cancercellens förmåga att reparera sin arvsmassa vid strålningsterapi med en ny läkemedelsmolekyl

Hälften av alla cancerpatienter kommer att strålbehandlas någon gång under sin cancerbehandling.  Nu har ett forskarlag lett från Karolinska Institutet hittat ett nytt sätt att göra cancerceller känsliga för strålningsterapi. I studien, som publiceras i Nature Communications, visar forskarna hur man kan blockera cancercellernas förmåga att reparera sin arvsmassa och därmed stoppa cancercellernas överlevnad. Forskarna hoppas att upptäckten kan ligga till grund för nya sätt att behandla cancer i framtiden.

Thomas Helleday

Nästan hälften av alla cancerpatienter kommer att strålbehandlas någon gång under sin cancerbehandling. Strålbehandling verkar genom att inducera skador på arvsmassan vilket leder till att cancercellen dör om skadorna inte repareras. Tyvärr så skadar även strålbehandlingen arvsmassan i friska celler vilket ofta ger biverkningar och begränsar mängden strålning som kan användas. För att hitta nya sätt att specifikt göra cancerceller extra känsliga mot strålningsterapi har forskare vid Karolinska Institutet och Kancera AB identifierat ett nytt sätt som cancerceller använder för att reparera sitt DNA.

I den aktuella studien upptäckte forskarna att cancerceller använder i detta sammanhang hittills okänt protein för att laga DNA skador som uppkommer vid strålningsterapi. För första gången kunde man se att proteinet lokaliserar till skador i arvsmassan i cellkärnan där proteinet reglerar cancercellens förmåga att reparera sin arvsmassa och därmed överleva vid strålbehandling.

I samarbete mellan forskargrupperna på Kancera AB och Karolinska Institutet, utvecklade forskarna en läkemedelsmolekyl, KAN0439757, som blockerar proteinet och dess förmåga att reparera skador på arvsmassan. Forskarna kunde visa i laboratoriet att cancercellernas överlevnad stoppades vid strålning när man behandlade med den nya läkemedelsmolekylen medan normala, friska celler inte påverkades.

Nina Gustafsson

”Det är känt att mängden av PFKFB3 är mycket högre i cancerceller än i friska celler. Men att identifiera att PFKFB3 reglerar reparation av arvsmassan vid strålningsterapi är banbrytande och väldigt spännande. Hälften av alla cancerpatienter genomgår strålningsterapi någon gång under sin cancerbehandling. ” säger Nina Gustafsson, Assistant Professor och Teamledare i Translationell Medicin vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet, som lett studien tillsammans med professor Thomas Helleday vid samma institution.Syftet med projektet var från början att försöka förstå hur cancerceller reparerar skador på sin arvsmassa. Då vanliga, friska celler inte är beroende av PFKFB3 för fungerande DNA reparation, är det möjligt att kombinationsbehandling med strålning eller kemoterapi kommer att vara väl tolererad med få biverkningar. Målet är nu att vidareutveckla läkemedelsmolekylen och lägga grunden för en ny cancerbehandling med mindre biverkningar än de behandlingar som idag finns tillgängliga.

Studien leddes av forskare på Karolinska Institutet med anknytning SciLifeLab och Kancera AB och i samarbete med forskare från Stockholms universitet, University of Sheffield, Sprint Bioscience, Roma Tre University, Emory University School of Medicine med fler. Forskningen har finansierats av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Sklodowska-Curie grant samt Torsten Söderbergs och Ragnar Söderbergs stiftelse med flera.

Publikation

Targeting PFKFB3 radiosensitizes cancer cells and suppresses homologous recombination
Gustafsson NMS, Färnegårdh K, Bonagas N, Huguet Ninou A, Groth P,  Wiita E, Jönsson M, Hallberg K, Lehto J, Pennisi R, Martinsson J, Norström C, Hollers J, Schultz J, Andersson M, Markova N, Marttila P, Kim B, Norin M, Olin T, Helleday T
Nature Communications online 24th of September doi: 10.1038/s41467-018-06287

The post Nytt sätt att blockera cancercellens förmåga att reparera sin arvsmassa vid strålningsterapi appeared first on Onkologi i Sverige.

State of the art Immuno Oncology

Positivt utlåtande för Xtandi för behandling av kastrationsresistent högriskprostatacancer som inte utvecklat metastaser

$
0
0

Astellas erhåller positivt utlåtande av CHMP för Xtandi för behandling av vuxna män med kastrationsresistent högriskprostatacancer som inte utvecklat metastaser

Resultaten från studien PROSPER visar att den genomsnittliga metastasfria överlevnaden var 36,6 månader för patienter som behandlades med enzalutamid i kombination med dagens standardhandling med hormoner jämfört med 14,7 månader för patienter som fick enbart placebo och hormonbehandling (1).

Astellas meddelar idag att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté (CHMP) har givit ett positivt utlåtande om att Xtandi (enzalutamid) ska få en utökad indikation och godkännas för behandling av vuxna män med kastrationsresistent högriskprostatacancer (2).

Om EU-kommissionen formellt godkänner denna nya indikation, blir enzalutamid ett av de första läkemedlen med ett godkännande för behandling i detta kritiska stadium av sjukdomen och där det idag finns betydande medicinska behov.

Enzalutamid fick sitt första EU-godkännande i juni 2013 och är hittills godkänt för behandling av metastaserad kastrationsresistent prostatacancer (mCRPC) hos vuxna män som är asymtomatiska eller har milda symtom efter sviktande androgendeprivationsterapi och där kemoterapi ännu inte är kliniskt indikerat eller när sjukdom har progredierat under eller efter docetaxelbehandling (3).

– Män med kastrationsresistent prostatacancer som inte utvecklat metastaser men som är högriskpatienter, befinner sig i ett stadium då sjukdomen trots hormonbehandling fortskrider men utan synliga tecken, men de kommer med tiden. Målsättningen med att behandla dessa patienter med enzalutamid i ett tidigt skede är att minska risken för ytterligare tillväxt av metastaser med förhoppning om att förlänga livet samt fördröja ytterligare försämring av livskvaliteten. Tillgång till ett effektivt behandlingsalternativ vid detta stadie av sjukdomen innebär en viktig utveckling av behandlingen, säger Maha Hussain, MD, FACP, FASCO, Genevieve Teuton Professor of Medicine, vid Robert H. Lurie Omfattande Cancer Center of Northwestern University, USA, och huvudprövare för PROSPER-studien.

Det positiva utlåtandet från CHMP baseras på resultaten från fas III-studien PROSPER. Studien har utvärderat patienter med kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) som blev behandlade med antingen enzalutamid i kombination med standardhandling med hormoner eller med placebo i kombination med standardbehandling med hormoner. Patienterna som inkluderades i studien hade snabbt stigande PSA-värden (prostataspecifikt antigen) trots behandling med hormoner, och inga andra tecken på sjukdomsprogress eller metastasering (1).

Studiens primära effektmått, metastasfri överlevnad (MFS) uppnåddes, definierat som tiden från randomisering till sjukdomsprogress och spridning. Den genomsnittliga metastasfria överlevnaden var 36,6 månader för patienter som fick enzalutamid i kombination med hormonbehandling jämfört med 14,7 månader för patienter som fick enbart hormonbehandling (n=1 401; HR = 0,29 (95% KI: 0,24-0,35); p 0,001) (1).

Resultaten från PROSPER-studien visar att kombinationen med enzalutamid ger en minskad risk för radiografisk progression eller död med 71 procent, jämfört med enbart hormonbehandling (HR=0,29 (95% KI: 0,24–0,35); p<0,001). (1). De vanligaste biverkningarna, av någon grad, som rapporterades ≥10% och vanligare i gruppen som fick enzalutamid i kombination, jämfört med gruppen som fick enbart hormonbehandling var: trötthet (33% jämfört med 14%), värmevallningar (13% jämfört med 8%), hypertoni (12% jämfört med 5 %), illamående (11% jämfört med 9%), fall (11% jämfört med 4%), yrsel (10% jämfört med 4%) och minskad aptit (10% jämfört med 4%) (1). Dessa resultat publicerades i juninumret av New England Journal of Medicine (1).

– CHMPs positiva utlåtande är ett viktigt steg mot att kunna ge vården ett nytt behandlingsalternativ för patienter med kastrationsresistent prostatacancer som inte utvecklat metastaser och som har snabbt stigande prostataspecifikt antigen (PSA-nivå). Detta är patienter med en högre risk att utveckla metastaser och dö av sin sjukdom. Ett formellt godkännande om en utvidgad indikation för enzalutamid inom EU skulle betyda att det finns ett nytt behandlingsalternativ för en patientgrupp med betydande medicinska behov, säger Ove Schebye, medicinsk direktör vid Astellas Pharmas nordiska huvudkontor.

Det positiva utlåtandet från CHMP kommer granskas av EU-kommissionen som har behörighet att godkänna läkemedel för de 28 medlemsländerna i EU samt Island, Norge och Liechtenstein. EU-kommissionen följer i regel CHMPs rekommendationer och förväntas lämna ett slutgiltigt besked under sista kvartalet 2018.

Om PROSPER

Fas III-studien PROSPER som ligger till grund för Astellas ansökan är en internationell, randomiserad och placebokontrollerad multicenterstudie. 1 401 patienter med kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) blev behandlade med antingen enzalutamid i kombination med dagens standardhandling med hormoner (n=933) eller med placebo i kombination med standardbehandling med hormoner (n=468). Patienterna som inkluderades i studien hade alla förhöjda PSA-värden trots behandling med hormoner, men inga andra tecken på sjukdomsprogress eller metastasering. Patienterna hade snabbt stigande PSA-värden (prostataspecifikt antigen) med en fördubbling under 10 månader eller mindre (1).

Ett sekundärt effektmått i studien visar även att Xtandi kombination med hormonbehandling förlängde mediantiden till behandling med kemoterapi, jämfört med enbart hormonbehandling (39,6 månader jämfört med 17,7 månader (HR=0,21 (95% KI: 0,17-0,26); p<0,001) (1). Resultaten från PROSPER publicerades i juli i New England Journal of Medicine, läs mer om enzalutamid och dessa resultat i pressmeddelandet från den 28 juli 2018 här.

The post Positivt utlåtande för Xtandi för behandling av kastrationsresistent högriskprostatacancer som inte utvecklat metastaser appeared first on Onkologi i Sverige.


Pelgraz, pegfilgrastim, godkänd för behandling av neutropeni

$
0
0

Accords biosimilar Pelgraz – en pegylerad G-CSF-biosimilar har fått marknadsgodkännande av EMA. Pelgraz är en pegylerad granulocytkolonistimulerande faktor (G-CSF) indicerad för att minska varaktigheten av neutropeni och incidensen febril neutropeni i vuxna patienter som genomgår cytostatikabehandling och kan bli den första pegfilgrastimbiosimilaren på marknaden i Europa.

Läs hela pressmeddelande på engelska här

The post Pelgraz, pegfilgrastim, godkänd för behandling av neutropeni appeared first on Onkologi i Sverige.

Positiva överlevnadsdata för immunterapi vid småcellig lungcancer

$
0
0

Positiva överlevnadsdata för immunterapi vid småcellig lungcancer


Tecentriq, injektionsflaska 1200 mg / 20 ml Användning: Intravenöst

Tecentriq▼ i kombination med kemoterapi ger förlängd överlevnad vid tidigare obehandlad småcellig lungcancer. Det är det första betydande behandlingsframsteget för denna patientgrupp på över 20 år.

Under den nu pågående världskongressen om lungcancer (WCLC) presenterades data från fas III-studien IMpower133, vilken är den första fas III studien som visar att kombination av immunterapi och kemoterapi ger förlängd överlevnad vid avancerad SCLC. I studien randomiserades tidigare obehandlade patienter till behandling med antingen PD-L1 hämmaren Tecentriq (atezolizumab) i kombination med etoposid och karboplatin, eller samma kemoterapi i kombination med placebo.

Resultaten från studien visar att den grupp som behandlades med Tecentriq i kombination med kemoterapi levde signifikant längre jämfört med placebogruppen (12.3 respektive 10.3 månader. HR för överlevnad: 0.70; (95%[KI], 0.54-0.91); p=0.007). Mediantiden för uppföljning var 13.9 månader. Biverkningsprofilen för Tecentriq i kombination med etoposid och karboplatin var överensstämmande med tidigare rapporterade biverkningsprofiler för de individuella läkemedlen.1

– Resultaten visar på ett stort framsteg för behandlingen av en av de svåraste formerna av lungcancer, där det inte skett något framsteg på flera decennier. Vi ser samtidigt ett behov av att, i samarbete med professionen, hitta biomarkörer för att i framtiden kunna skräddarsy behandling med immunterapi, säger Adam Szulkin, medicinsk terapiområdeschef immunonkologi, lungcancer på Roche i Sverige.

Läs mer i pressmeddelandet från vårt huvudkontor här.

▼Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning. Rapporteringen ska göras till Läkemedelsverket www.lakemedelsverket.se eller direkt till Roche på sverige.safety@roche.com eller via telefon 08 – 726 12 00.

Referenser

1. Horn L. et al. NEJM.org. September 25, 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1809064

The post Positiva överlevnadsdata för immunterapi vid småcellig lungcancer appeared first on Onkologi i Sverige.

Blå kokboken II ska få fler män att våga prata om sin hälsa

$
0
0

Blå kokboken II ska få fler män att våga prata om sin hälsa


Lanseringen av Blå kokboken II sker på Bokmässan i Göteborg 27-30 september. Foto: Magnus Ragnvid.

På Bokmässan lanseras Blå kokboken II, som säljs till förmån för Prostatacancerförbundet och synliggör kampen mot prostatacancer. Boken är en del i Mustaschkampen, som vill att fler män ska våga prata om och bry sig om sin hälsa. I boken porträtteras tolv kända män när de lagar sina älsklingsrätter och samtalar om livet och deras möte med cancer. För varje såld bok går hela 100 kronor till kampen mot prostatacancer.

Blå kokboken II är uppföljaren till Blå kokboken I, som utgavs 2017 och som bidrog med cirka 500 000 kronor till Prostatacancerfonden. Den utsågs även till bästa välgörenhetskokbok vid World Gourmand Awards, som är kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Författaren Anna Benson står bakom idé och genomförande.

I den nya boken medverkar följande män:

Daniel Paris, bloggare- ”Hon var bara 29 år då” – berättelse om en bästa vän som fick cancer. Samt många egna tankar.

Glenn Hysén, fotbollsspelare – ”Man ska inte tro att man är någon jäkla stålman!” pratar starkt om sina tankar kring cancer och mamman som blev drabbad.

Jesper Blomqvist, fotbollsspelare – ” Jag fokuserade på dem – överlevarna”- berättar om sin bror som fick cancer väldigt ung samt egna tankar och familjens kamp.

Lasse Åberg, konstnär – ”Jag är inte rädd” – berättar för första gånger om sin pappa som dog i cancer. Väldigt starkt.

Loa Falkman, operasångare – ”Han fullkomligt lyste av intelligens och humor” talar mycket om tankar kring hälsa och döden. Tidigare barncancerambassadör. Berättar öppet om hur han undersöker sin prostata.

Robin Bengtsson, sångare och låtskrivare – ”Då kom chocken” berättar om sin mamma som behandlats två gånger för bröstcancer.

Staffan Olsson, handbollstränare – ”Hela laget rakade av sig håret” – berättar om en av sina spelare som fick cancer väldigt ung samt pappan som misstänkte ha prostatacancer.

Steffo Törnquist, programledare – ”För att vara en död, var det en fin död” berättar väldigt starkt om sin pappa som dog i sviterna av prostatacancer samt om sina egna tankar om det. Starkt.

Thomas Bodström, deckarförfattare och advokat – ”Både pappa och brorsan” – berättar för första gången om sin pappa som hade prostatacancer och sin bror som behandlas just nu för prostatacancer. Starkt.

Thomas Wassberg, längdskidåkare – ”Vi pratar inte så mycket om det” – berättar för första gången om sin far som har blodcancer samt hans syster som är opererat två gånger för cancer på levern.

Tobias Karlsson, dansare och koreograf – ”Det är lugnt. Det kommer gå bra”. Berättar om sin pappa som fick prostatacancer. Starkt.

Uno Svenningsson, sångare och låtskrivare – ”Jag?” – hade höga värden – berättar för första gången om behandlingen. Dock inte cancer visade det sig. Men mycket och starka tankar kring det.

– Den viktigaste anledningen till att män ska våga tala om sin hälsa är att det då går lättare att göra något åt den. Män vill inte ta till sig information om prostatacancer. Därför vet de inte att prostatacancer är vanligaste cancersjukdomen och att den går att bota om den upptäcks tidigt. Mustaschkampen vill informera om att män över 50 år bör ta ett PSA-prov. Den Blå kokboken är en viktig del av Mustaschkampen och vi hoppas att den blir en julklapp till många män, säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen.

Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 26 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond – Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 26 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

The post Blå kokboken II ska få fler män att våga prata om sin hälsa appeared first on Onkologi i Sverige.

Livskraft 5 – Sexuell hälsa och cancer

$
0
0

Livskraft 5 – Sexuell hälsa och cancer – en föreläsning av Else-Marie Rasmusson, Leg. sjuksköterska onkologi och sexolog

Måndag den 8 oktober, kl. 12.10 – 12.50
Kan man ha sex när man är under cancerbehandling och vad behöver tänka på?
Hur informerar Hälso- och sjukvårdspersonal patienter om sex, samliv och fertilitet?
Vilka möjligheter och hinder finns?
Else-Marie Rasmusson är leg. onkologi sjuksköterska och sexolog och ger i den här föreläsningen råd kring sexuell hälsa och cancer.

För mer info och anmälan

The post Livskraft 5 – Sexuell hälsa och cancer appeared first on Onkologi i Sverige.

Imfinzi (durvalumab) godkänd för lokalt avancerad NSCLC

$
0
0

European Commission approves Imfinzi for locally-advanced, unresectable NSCLC

Phase III PACIFIC trial demonstrated compelling overall survival benefit and progression-free survival of more than 11 months

Imfinzi is the only immunotherapy medicine approved for the treatment of locally-advanced, unresectable NSCLC

AstraZeneca and MedImmune, its global biologics research and development arm, today announced that the European Commission has granted marketing authorisation for Imfinzi(durvalumab) as monotherapy for the treatment of locally-advanced, unresectable non-small cell lung cancer (NSCLC) in adults whose tumours express PD-L1 on ≥1% of tumour cells and whose disease has not progressed following platinum-based chemotherapy and radiation therapy (CRT). The approval is based on results from the Phase III PACIFIC trial.

Dave Fredrickson, Executive Vice President, Head of the Oncology Business, said: “Patients in Europe diagnosed with locally-advanced, unresectable non-small cell lung cancer now have a new treatment option. Imfinzi is the only immunotherapy to be approved in this curative-intent setting, and we are proud to bring a new standard of care for this difficult disease.”

Dr. Luis Paz-Ares, co-principal investigator of the PACIFIC trial, from the Hospital Universitario Doce de Octubre, Madrid, Spain, said: “Lung cancer is the leading cause of cancer-related death in Europe and approximately a third of European patients with NSCLC present with locally-advanced disease. For decades, the standard of care for these patients has been chemotherapy and radiation therapy followed by active surveillance, after which the majority of patients progress to advanced disease. Imfinzi has demonstrated a compelling survival benefit for these patients in this area of significant unmet need.”

The approval follows the positive opinion on 27 July 2018 from the CHMP of the European Medicines Agency.

The most common adverse reactions (greater than or equal to 20% of patients) of Imfinzi versus placebo were cough (40.2% vs. 30.3%), upper respiratory tract infections (26.1% vs 11.5%) and rash (21.7% vs 12.0%). 12.8% of patients experienced a grade 3 or 4 AE with Imfinzi vs 9.8% with placebo.

Imfinzi is approved for the treatment of patients with unresectable, Stage III (locally-advanced) NSCLC in the US, Canada, Switzerland, India, Japan and Brazil. Other global health authority reviews and submissions are ongoing.

The post Imfinzi (durvalumab) godkänd för lokalt avancerad NSCLC appeared first on Onkologi i Sverige.

Viewing all 3846 articles
Browse latest View live